Med alle julens lækkerier skal vi naturligvis have gammeldags vørtbrød, som dufter vidunderligt af alle julens krydderier – ingefær, nelliker, pomerans og rosiner. Det hjemmebagte vørtbrødet er naturligvis uovertruffent.
Vörtbrød er et traditionelt svensk julebrød.
Gammeldags vørtbrød
Antal
4
brødTillagningstid
1
hour30
minutesGæringstid
90
minDen bedste opskrift på gammeldags vørtbrød fra gammeldagsopskrift.dk
Ingredienser
- Dette er, hvad du skal bruge til 4 brød:
1 liter svedvandslikør
2 stk. gær, 100 g
150 g smør, margarine eller svinefedt
2 – 3 dl mørk sirup
3 tsk salt
1 spsk tørret ingefær
1 tsk malede nelliker
6 kogte og hakkede pomeransskaller
5 dl rosiner
3 l rå sigte med hvedemel
2 spsk smør eller margarine til pensling
Fremgangsmåde
- Hæld ½ l cognac i en skål, smuldr gæren i og rør rundt, indtil den er opløst. Smelt shortening i en gryde, tilsæt sirup og resten af gærblandingen. Lad det hele blive fingervarmt.
- Hæld dejen i skålen, og tilsæt salt, ingefær, nelliker, appelsinskal, rosiner og rå sigte. Arbejder dejen kraftigt i 5 minutter, og lad den hæve under et viskestykke i 30-40 minutter, eller indtil den har fordoblet sin størrelse.
- Tilsæt hvedemel, saml dejen op på en melet bageplade og ælt den godt; dejen skal være fast og holde sin form, den må ikke flyde ud. Del den i 4 lige store stykker, og form dem til glatte brød. Læg dem på kryds og tværs i en smurt lang form.
- Smelt fedtstoffet og pensl siderne, så du nemt kan tage brødene fra hinanden, når de er færdige. Lad den hæve ved køkkentemperatur i ca. 1 time under et viskestykke. Bages ved 175 °C i ca. 45 minutter. Lad dem afkøle på en bagerist under et viskestykke.
Tip til opskriften
- Vørtbrød er også lækkert til påskebordet, med æg, ansjoser og påske skinke!
- Drikkeforslag: øl, most, sodavand eller mineralvand.
- Forslag til servering: Serveres på julebordet med sild, skinke, leverpostej eller dip.