Hem » Vørtbrød

Vørtbrød

Med alle julens lækkerier skal vi naturligvis have gammeldags vørtbrød, som dufter vidunderligt af alle julens krydderier – ingefær, nelliker, pomerans og rosiner. Det hjemmebagte vørtbrødet er naturligvis uovertruffent.

Vörtbrød er et traditionelt svensk julebrød.

Gammeldags vørtbrød

Gammeldags vørtbrød

5 from 1 vote
Recipe by gammeldagsopskrift.dk Course: Bagværk
Antal

4

brød
Tillagningstid

1

hour 

30

minutes
Gæringstid

90

min

Den bedste opskrift på gammeldags vørtbrød fra gammeldagsopskrift.dk

Ingredienser

  • Dette er, hvad du skal bruge til 4 brød:
  • 1 liter svedvandslikør

  • 2 stk. gær, 100 g

  • 150 g smør, margarine eller svinefedt

  • 2 – 3 dl mørk sirup

  • 3 tsk salt

  • 1 spsk tørret ingefær

  • 1 tsk malede nelliker

  • 6 kogte og hakkede pomeransskaller

  • 5 dl rosiner

  • 3 l rå sigte med hvedemel

  • 2 spsk smør eller margarine til pensling

Fremgangsmåde

  • Hæld ½ l cognac i en skål, smuldr gæren i og rør rundt, indtil den er opløst. Smelt shortening i en gryde, tilsæt sirup og resten af gærblandingen. Lad det hele blive fingervarmt.
  • Hæld dejen i skålen, og tilsæt salt, ingefær, nelliker, appelsinskal, rosiner og rå sigte. Arbejder dejen kraftigt i 5 minutter, og lad den hæve under et viskestykke i 30-40 minutter, eller indtil den har fordoblet sin størrelse.
  • Tilsæt hvedemel, saml dejen op på en melet bageplade og ælt den godt; dejen skal være fast og holde sin form, den må ikke flyde ud. Del den i 4 lige store stykker, og form dem til glatte brød. Læg dem på kryds og tværs i en smurt lang form.
  • Smelt fedtstoffet og pensl siderne, så du nemt kan tage brødene fra hinanden, når de er færdige. Lad den hæve ved køkkentemperatur i ca. 1 time under et viskestykke. Bages ved 175 °C i ca. 45 minutter. Lad dem afkøle på en bagerist under et viskestykke.

Tip til opskriften

  • Vørtbrød er også lækkert til påskebordet, med æg, ansjoser og påske skinke!
  • Drikkeforslag: øl, most, sodavand eller mineralvand.
  • Forslag til servering: Serveres på julebordet med sild, skinke, leverpostej eller dip.

Flere juleopskrifter